Opcje widoku
Ikona powiększania tekstu
Powiększ tekst
Ikona pomniejszania tekstu
Pomniejsz tekst
Ikona zmiany kontrastu
Kontrast
Ikona podkreślenie linków
Podkreślenie linków
Odnośnik do Deklaracja dostępności
Deklaracja dostępności
Resetowanie ustawień
Reset

Wyśmienite rogaliki drożdżowe z marmoadą.

Składniki:

  • 50 g drożdży (poł kostki),
  • szklanka ciepłego (nie gorącego ) mleka,
  • mąka ok. 1 kg,
  • 6 łyżek cukru,
  • 3 jajka,
  • 3/4 szklanki oleju,
  • słoiczek marmolady
  • jajko do posmarowania rogalików.

Wykonanie:

  • Do miski wsypujemu ok. szklankę mąki. Rozdrabniamy drożdże w ciepłym mleku dodając 3 łyżki cukru. Następnie łączymy drożdże i mleko z mąką, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy rozczyn urośnie, dodajemy do niego pozostałe składniki i mieszamy drewnianą łyżką. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia  w ciepłe miejsce.
  • Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wyrabiamy je rękoma, podsypując mąkę (należy pamiętać, że ciasto drożdżowe jest elastyczne i nie może być w nim zbyt dużo mąki).
  • Dzielimy ciasto na 4 części, każdą cienko wałkujemy, wycinamy trójkąty, nakładamy marmoladę i zawijamy rogalik.
  • Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, zostawiamy na ok. 15 minut, aż napuszą się nieco. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w temperaturze 220 stopni ok. 15 minut.

Smacznego.

Data dodania: 2020-03-30 19:25:23
Data edycji: 2020-03-30 19:37:42
Ilość wyświetleń: 671
Bądź z nami
aktualności i informacje
Biuletynu Informacji PublicznejElektroniczna Platforma Usług Administracji Publicznej
Biuletynu Informacji Publicznej
Elektroniczna Platforma Usług Administracji Publicznej