Czcionka:

A+
A-

Kontrast:

Wyśmienite rogaliki drożdżowe z marmoadą.

Składniki:

  • 50 g drożdży (poł kostki),
  • szklanka ciepłego (nie gorącego ) mleka,
  • mąka ok. 1 kg,
  • 6 łyżek cukru,
  • 3 jajka,
  • 3/4 szklanki oleju,
  • słoiczek marmolady
  • jajko do posmarowania rogalików.

Wykonanie:

  • Do miski wsypujemu ok. szklankę mąki. Rozdrabniamy drożdże w ciepłym mleku dodając 3 łyżki cukru. Następnie łączymy drożdże i mleko z mąką, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy rozczyn urośnie, dodajemy do niego pozostałe składniki i mieszamy drewnianą łyżką. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia  w ciepłe miejsce.
  • Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wyrabiamy je rękoma, podsypując mąkę (należy pamiętać, że ciasto drożdżowe jest elastyczne i nie może być w nim zbyt dużo mąki).
  • Dzielimy ciasto na 4 części, każdą cienko wałkujemy, wycinamy trójkąty, nakładamy marmoladę i zawijamy rogalik.
  • Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, zostawiamy na ok. 15 minut, aż napuszą się nieco. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w temperaturze 220 stopni ok. 15 minut.

Smacznego.

Data dodania: 2020-03-30 19:25:23
Data edycji: 2020-03-30 19:37:42
Ilość wyświetleń: 68
Bądź z nami
aktualności i informacje
Biuletynu Informacji Publicznej