Czcionka:

A+
A-

Kontrast:

Przepis na pączki Oliwiera.

Przepis na pączki Oliwiera (z klasy 4):

Składniki na. ok 25 sztuk:
(szklanka 250 ml)

Twaróg w kostce 250 g ( tłusty lub półtłusty)

Mąka tortowa dwie szklanki niepełne ( w każdej brakuje po łyżce mąki)

jajka 2 lub same żółtka

Śmietana 12% lub 18% 2 łyżki

Cukier 3 łyżki

Cukier waniliowy łyżeczka

Ocet łyżeczka

Proszek do pieczenia łyżeczka

Soda oczyszczona 1/2 łyżeczki

Przygotowanie:

W misce rozgniatamy ser za pomocą tłuczka do ziemniaków lub widelca. Dodajemy pozostałe składniki: przesianą mąkę, jajka lub same żółtka, cukry, sodę, proszek do pieczenia, śmietanę oraz ocet.

Zagniatamy ciasto. Wychodzi dość klejące. Ręce posypuje niewielką ilością mąki i formuje niewielkie kulki. ( Pamiętajcie, że urosną podczas pieczenia). 

Wrzucać kulki do rozgrzanego oleju i smażyć na średnim ogniu na złoty kolor ( Ogień nie może być zbyt mocny, gdyż pączki w środku mogą okazać się surowe). Gotowe wyjąć na ręcznik papierowy. Na koniec posypać cukrem pudrem lub lukrem. Smacznego!

Data dodania: 2020-03-30 18:30:56
Ilość wyświetleń: 75
Bądź z nami
aktualności i informacje
Biuletynu Informacji Publicznej