Mąka tortowa dwie szklanki niepełne ( w każdej brakuje po łyżce mąki)
jajka 2 lub same żółtka
Śmietana 12% lub 18% 2 łyżki
Cukier 3 łyżki
Cukier waniliowy łyżeczka
Ocet łyżeczka
Proszek do pieczenia łyżeczka
Soda oczyszczona 1/2 łyżeczki
Przygotowanie:
W misce rozgniatamy ser za pomocą tłuczka do ziemniaków lub widelca. Dodajemy pozostałe składniki: przesianą mąkę, jajka lub same żółtka, cukry, sodę, proszek do pieczenia, śmietanę oraz ocet.
Zagniatamy ciasto. Wychodzi dość klejące. Ręce posypuje niewielką ilością mąki i formuje niewielkie kulki. ( Pamiętajcie, że urosną podczas pieczenia).
Wrzucać kulki do rozgrzanego oleju i smażyć na średnim ogniu na złoty kolor ( Ogień nie może być zbyt mocny, gdyż pączki w środku mogą okazać się surowe). Gotowe wyjąć na ręcznik papierowy. Na koniec posypać cukrem pudrem lub lukrem. Smacznego!