Opcje widoku
Ikona powiększania tekstu
Powiększ tekst
Ikona pomniejszania tekstu
Pomniejsz tekst
Ikona zmiany kontrastu
Kontrast
Ikona podkreślenie linków
Podkreślenie linków
Odnośnik do Deklaracja dostępności
Deklaracja dostępności
Resetowanie ustawień
Reset

Przepis na pączki Oliwiera.

Przepis na pączki Oliwiera (z klasy 4):

Składniki na. ok 25 sztuk:
(szklanka 250 ml)

Twaróg w kostce 250 g ( tłusty lub półtłusty)

Mąka tortowa dwie szklanki niepełne ( w każdej brakuje po łyżce mąki)

jajka 2 lub same żółtka

Śmietana 12% lub 18% 2 łyżki

Cukier 3 łyżki

Cukier waniliowy łyżeczka

Ocet łyżeczka

Proszek do pieczenia łyżeczka

Soda oczyszczona 1/2 łyżeczki

Przygotowanie:

W misce rozgniatamy ser za pomocą tłuczka do ziemniaków lub widelca. Dodajemy pozostałe składniki: przesianą mąkę, jajka lub same żółtka, cukry, sodę, proszek do pieczenia, śmietanę oraz ocet.

Zagniatamy ciasto. Wychodzi dość klejące. Ręce posypuje niewielką ilością mąki i formuje niewielkie kulki. ( Pamiętajcie, że urosną podczas pieczenia). 

Wrzucać kulki do rozgrzanego oleju i smażyć na średnim ogniu na złoty kolor ( Ogień nie może być zbyt mocny, gdyż pączki w środku mogą okazać się surowe). Gotowe wyjąć na ręcznik papierowy. Na koniec posypać cukrem pudrem lub lukrem. Smacznego!

Data dodania: 2020-03-30 18:30:56
Ilość wyświetleń: 495
Bądź z nami
aktualności i informacje
Biuletynu Informacji PublicznejElektroniczna Platforma Usług Administracji Publicznej
Biuletynu Informacji Publicznej
Elektroniczna Platforma Usług Administracji Publicznej