Opcje widoku
Ikona powiększania tekstu
Powiększ tekst
Ikona pomniejszania tekstu
Pomniejsz tekst
Ikona zmiany kontrastu
Kontrast
Ikona podkreślenie linków
Podkreślenie linków
Odnośnik do Deklaracja dostępności
Deklaracja dostępności
Resetowanie ustawień
Reset

Przepis na ciasto Oskara (kl. 5)

Składniki na biszkopt:

4 jajka

2/3 szklanki cukru

łyżeczka cukru waniliowego

1 szklanka mąki tortowej

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Białka oddzielić od żółtek. Białka z cukrem i cukrem waniliowym ubić na puszysty krem. Dodawać po jednym żółtku i dalej ubijać (nie za długo).

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Do ubitych jajek stopniowo dosypywać mąkę z proszkiem i bardzo delikatnie mieszać łyżką.

Średnią tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Do tortownicy przelać ciasto, wyrównać powierzchnię.

Biszkopt piec w 180 stopniach przez ok. 25 minut (aż wierzch się ładnie zrumieni). Upieczony biszkopt wyłożyć z tortownicy na czystą ściereczkę i ostudzić.

Składniki na masę:

200 g mascarpone

300 g śmietany kremówki 30%

2 łyżki cukru pudru

1 śmietana fix

Wykonanie:

Wlewamy bardzo zimną kremówkę do miski z miksera. Śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo cukier puder. Do ubitej śmietany dodajemy stopniowo kremowy ser i na wolnych obrotach dalej ubijamy aż masy się połączą.

Dodatkowo:

Dżem z parnych porzeczek, dowolne owoce , bezy.

 

W "Galerii" Oskar przy pracy.

Data dodania: 2020-03-31 17:00:45
Data edycji: 2020-03-31 17:14:37
Ilość wyświetleń: 1228
Bądź z nami
aktualności i informacje
Biuletynu Informacji PublicznejElektroniczna Platforma Usług Administracji Publicznej
Biuletynu Informacji Publicznej
Elektroniczna Platforma Usług Administracji Publicznej