57-160 Borów
Zielenice 26
Składniki na biszkopt:
4 jajka
2/3 szklanki cukru
łyżeczka cukru waniliowego
1 szklanka mąki tortowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek. Białka z cukrem i cukrem waniliowym ubić na puszysty krem. Dodawać po jednym żółtku i dalej ubijać (nie za długo).
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Do ubitych jajek stopniowo dosypywać mąkę z proszkiem i bardzo delikatnie mieszać łyżką.
Średnią tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Do tortownicy przelać ciasto, wyrównać powierzchnię.
Biszkopt piec w 180 stopniach przez ok. 25 minut (aż wierzch się ładnie zrumieni). Upieczony biszkopt wyłożyć z tortownicy na czystą ściereczkę i ostudzić.
Składniki na masę:
200 g mascarpone
300 g śmietany kremówki 30%
2 łyżki cukru pudru
1 śmietana fix
Wykonanie:
Wlewamy bardzo zimną kremówkę do miski z miksera. Śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo cukier puder. Do ubitej śmietany dodajemy stopniowo kremowy ser i na wolnych obrotach dalej ubijamy aż masy się połączą.
Dodatkowo:
Dżem z parnych porzeczek, dowolne owoce , bezy.
W "Galerii" Oskar przy pracy.
57-160 Borów
Zielenice 26