Opcje widoku
Ikona powiększania tekstu
Powiększ tekst
Ikona pomniejszania tekstu
Pomniejsz tekst
Ikona zmiany kontrastu
Kontrast
Ikona podkreślenie linków
Podkreślenie linków
Odnośnik do Deklaracja dostępności
Deklaracja dostępności
Resetowanie ustawień
Reset

Ciasteczka "popękana ziemia" Frania.

Składniki:

  • 225 g posiekanej gorzkiej czekolady,
  • 110 g masła,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • ok. 1/2 zklanki cukru pudru do obtoczenia.

Wkonanie:

Masło rozpuścić. Zdjąć z palnika, dodać połamaną czekoladę, odstawić na 2 minuty, po czym wymieszać do połączenia i powstania czekoladowego sosu. Lekko przestudzić.

Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywno dodając cukier, a następnie zółtka. Wymieszać z masą czekoladową (dodawać potrochu, cały czas mieszając).

Mąkę wymieszać z sodą i proszkiem do pieczenia. Wsypać do powstałej masy czekoladowej,dobrze wymieszać. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce (najlepiej przez całą noc).

Ciasto wyjąć z lodówki, nabierać łyżeczką, formować kulki, obtaczać je mocno w cukrze pudrze i wykładać na blachę wyłożoną pergaminem.

Piec około 12 minut w temperaturze 165 stopni Celsjusa.

Data dodania: 2020-03-30 20:08:48
Data edycji: 2020-04-01 17:15:09
Ilość wyświetleń: 447
Bądź z nami
aktualności i informacje
Biuletynu Informacji PublicznejElektroniczna Platforma Usług Administracji Publicznej
Biuletynu Informacji Publicznej
Elektroniczna Platforma Usług Administracji Publicznej