Opcje widoku
Powiększ tekst
Powiększ tekst
Pomniejsz tekst
Pomniejsz tekst
Kontrast
Kontrast
Podkreślenie linków
Podkreślenie linków
Deklaracja dostępności
Deklaracja dostępności
Reset
Reset

Ciasteczka "popękana ziemia" Frania.

Składniki:

  • 225 g posiekanej gorzkiej czekolady,
  • 110 g masła,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • ok. 1/2 zklanki cukru pudru do obtoczenia.

Wkonanie:

Masło rozpuścić. Zdjąć z palnika, dodać połamaną czekoladę, odstawić na 2 minuty, po czym wymieszać do połączenia i powstania czekoladowego sosu. Lekko przestudzić.

Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywno dodając cukier, a następnie zółtka. Wymieszać z masą czekoladową (dodawać potrochu, cały czas mieszając).

Mąkę wymieszać z sodą i proszkiem do pieczenia. Wsypać do powstałej masy czekoladowej,dobrze wymieszać. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce (najlepiej przez całą noc).

Ciasto wyjąć z lodówki, nabierać łyżeczką, formować kulki, obtaczać je mocno w cukrze pudrze i wykładać na blachę wyłożoną pergaminem.

Piec około 12 minut w temperaturze 165 stopni Celsjusa.

Data dodania: 2020-03-30 20:08:48
Data edycji: 2020-04-01 17:15:09
Ilość wyświetleń: 357
Bądź z nami
aktualności i informacje
Biuletynu Informacji PublicznejElektroniczna Platforma Usług Administracji Publicznej
Biuletynu Informacji Publicznej
Elektroniczna Platforma Usług Administracji Publicznej